Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΡΙΤΟ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ


Με πόσες οθόνες γεμίζουμε τα ΚΕΝΑ της ζωής μας; Με την τηλεόραση, με τον υπολογιστή, με το κινητό; Τρία τεχνολογικά εργαλεία που βάλαμε στην ζωή μας (ή μας έβαλαν;) για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, υποτίθεται. Ποιες ανάγκες μας όμως; Αυτές που μας δημιούργησαν οι δυνάστες μας, που "τυχαία" είναι οι ίδιοι, που δημιούργησαν και τις

ηλεκτρονικές οθόνες. Τι σύμπτωση και τι βολική συγκυρία να τις έχουμε για ενημέρωση… κι αυτές να ενημερώνουν τα "αφεντικά" τους για κάθε κίνησή μας. Κι εμείς πλέοντας ευτυχείς στις συχνότητές τους… ψυχαγωγούμαστε και χειραγωγούμαστε εν αγνοία μας!

Πόσες ώρες και ημέρες της ζωής μας αφιερώνουμε σ' αυτές τις τρείς φωτεινές οθόνες; Πόσες πληροφορίες σωστές ή λάθος ή… κατευθυνόμενες παίρνουμε; Πόσες στέλνονται αυτόματα σε απευθείας μετάδοση στους ελεγκτές δημόσιας χρήσης; Πόσες καταγράφει το επί τούτου σχεδιασμένο λογισμικό τους; Πόσες εργατοώρες χάνει το κράτος από εργαζόμενους ή από χιλιάδες άνεργους πολίτες της μπανανίας; Πόσες άλλες ανθρώπινες σχέσεις κατάργησαν; Πόσες δημιουργικές ώρες και σκέψεις μας "έκλεψαν" αυτές οι ηλεκτρονικές εφευρέσεις, που απώτερο σκοπό έχουν την αποχαύνωσή μας; Φυσικά εν αγνοία μας!

Μας έπεισε ποτέ ένας κοινωνικός, πολιτικός, τεχνολογικός, ερευνητικός φορέας, πως αυτές οι οθόνες, μόνο για το καλό μας λειτουργούν; Όχι, γι' αυτό κι εμείς δεν πρέπει να επιτρέπουμε, να μας συσκοτίζουν το μυαλό με άχρηστες πληροφορίες. Να τις χρησιμοποιούμε με ΜΕΤΡΟ, για να ωφελούν εμάς. Κι όχι για να εξυπηρετούν τα δικά τους σχέδιά. Εν αγνοία μας!

Η τηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγωγία κρατάει τα πρωτεία στις επιλογές του Έλληνα τηλεθεατή. Είναι η πρώτη τεχνολογική συσκευή, που κατέκτησε την ελληνική αγορά, άμα τη εμφανίσει της. Και το πρώτο τηλεοπτικό "εργαλείο" που μάς διέθεσαν οι "ανθρωπιστές" ευρωπαίοι χάριν της εξέλιξης. Από ενδιαφέρον φυσικά… για τους υπηκόους του υποψήφιου προτεκτοράτου τους. Για εκπολιτισμό και εκσυγχρονισμό μας βεβαίως, βεβαίως… μέσω της διανοητικής μας αποχαύνωσης. Από τα αμερικάνικα σήριαλ και τις ανούσιες σαπουνόπερες… το μιμητικό ζώο-κάτοικος της ελλαδικής επικράτειας, έγινε το πειθήνιο υποτακτικό τους. Όπως ακριβώς σχεδίασαν μελετώντας μας οι νεοταξίτες επιστήμονες. Εν αγνοία μας.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής άλλαξε τις παραδοσιακές μας συνήθειες και μας μετέβαλλε σε εξαρτημένο χρήστη. Τραγικό θύμα τα ευκολόπιστα παιδιά, που παρασυρμένα απ' τα κατορθώματα φανταστικών ηρώων, απομακρύνθηκαν απ' τις παρέες και την μελέτη τους. Οι γυναίκες ενθουσιασμένες απ' τους λαμπερούς τηλεαστέρες αξιοποίησαν δεόντως τις συνταγές μαγειρικής και τις διαφημιστικές προτάσεις αγοράς. Οι άντρες χόρτασαν ποδόσφαιρο κι αστυνομικές ταινίες κι όλη η οικογένεια έγινε μια ωραία ατμόσφαιρα χολυγουντιανής παράνοιας. Η ευκολία της επιλογής θεάματος για όλα τα γούστα, διέλυσε την κοινωνικότητα και δημιούργησε αφελείς τηλεθεατές χωρίς προσωπικά ενδιαφέροντα. Εν αγνοία μας.

Όλα τα ηλεκτρονικά μέσα όμως που μας προσφέρουν μια επιφανειακή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση στις προσωπικές και επαγγελματικές μας ανάγκες, κρύβουν και κινδύνους για τους χρήστες, όπως είναι οι ακτινοβολίες που εκπέμπουν και τον εκθέτουν στην ραδιενέργεια. Προπάντων οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί, σημειώνουν αυξημένη δόση ακτινοβολίας. Ενώ ο σύγχρονος τηλεοπτικός δέκτης κρύβει μέσα του το ύπουλο ΜΑΤΙ των επικυρίαρχων, που γίνονται θεατές σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Οι υπολογιστές με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρέχουν μεν την δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων με απεριόριστο αριθμό χρηστών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, απομακρύνει δε τους ανθρώπους απ' το να δημιουργούν ανθρώπινες φιλικές και κοινωνικές σχέσεις… κι όλα αυτά εν αγνοία μας.

Πιστέψαμε πως η τεχνολογία και προπάντων το διαδίκτυο μας προσφέρθηκε δωρεάν για να κάνει την ζωή μας πιο άνετη; Πως οι εμπνευστές της δεν είχαν απώτερο κρυφό στόχο; Λέτε να μας αγάπησαν ξαφνικά και να θέλησαν από μεγαλοσύνη τους να διευκολύνουν την ζωή μας, προσφέροντάς μας χρήσιμη ενημέρωση και ψυχαγωγία; "Ουδέν καλόν αμιγές κακού" έλεγαν οι αρχαίοι προγονοί μας και πόσο δίκιο είχαν. Τίποτα δεν μας χαρίζεται σ' αυτό τον κόσμο, πόσο μάλιστα όταν τώρα πια έχουμε πάρει το μάθημα της επιβολής της φασιστικής δικτατορίας των επικυρίαρχων πάνω στους λαούς. Μας άνοιξαν τα μάτια τεχνολογικά και θα μας τα κλείσουν πατριωτικά, όταν εκείνοι αποφασίσουν την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ μας, εν αγνοία μας.

Έχουμε καταλάβει πόσο κατευθύνουν τις αποφάσεις μας αυτές οι "χρήσιμες" οθόνες; Προσέξαμε πόσες νέες ΓΝΩΣΕΙΣ κι ερεθίσματα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ΔΕΝ μας δίνουν; Έχουμε εντοπίσει το αίσθημα κενότητας που νιώθουμε, όταν "ξεκολλάμε" απ' τον "μαγικό" κόσμο τους; Όταν σπαταλάμε όλη την ενέργειά μας, χωρίς να αντλήσουμε τίποτα ουσιαστικό; Όταν ξεχνάμε την ζωή μας, για να "ζήσουμε" τις στημένες ζωές τηλεοπτικών ηρώων; Τις επιτυχίες άλλων, που προβάλλουν οι Διαφημίσεις, τα Σήριαλ και οι Εκπομπές; Μαγευτικές διακοπές, πολυτελείς κατοικίες, ιδανικές σχέσεις, αγαπημένες οικογένειες, χαμόγελα… Όλα αυτά εξαφανίζονται -ως δια μαγείας - μόλις σβήσουν τα ΦΛΑΣ και οι ΚΑΜΕΡΕΣ και εν αγνοία μας.

Μα κι εμάς τους εθισμένους στις ηλεκτρονικές οθόνες, μας απασχολούν οι κλήσεις του κινητού, ακόμα κι όταν είμαστε με παρέες. Γίναμε παθητικοί δέκτες των εξελίξεων. Δεχόμαστε ό,τι συμβαίνει χωρίς αντίδραση, χωρίς αμφισβήτηση. Τι μας συμβαίνει; Τόσο μεγάλη δύναμη εξασκούν πάνω μας τα μέσα της τεχνολογίας; Και η προσωπική μας ζωή πού βρίσκεται; Την έχουμε χάσει, ή την βιώνουμε παθητικά; Θα εξελιχθεί ή θα παραμείνουμε ΘΕΑΤΕΣ της ΖΩΗΣ μας εν αγνοία μας;

Οι οθόνες δεν θα μας δώσουν ΑΓΑΠΗ, ΓΕΛΙΟ, ΕΥΤΥΧΙΑ. Όλα τα μέσα έχουν τα καλά τους, αρκεί να τα χρησιμοποιούμε σωστά και με ΜΕΤΡΟ. Για να μην το χάσουμε όμως, ας ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ τις οθόνες και να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας. Ας δημιουργήσουμε ενεργά τα ενδιαφέροντά σας κι ας μην ξεχνάμε τι είπαν οι πρόγονοί μας: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ